2016. június 5., vasárnap

Citromkrémes muffin



Hozzávalók:

- 3 db tojás
- 5 evőkanál teljes kiőrlésű liszt
- 3 evőkanál xilit
- frissen csavart citrom leve
- vanília aroma
- 1 fél kiskanál sütőpor

 tetejére a krém:
- 100 g teavaj
- 2,5 evőkanál xilit
- 250 ml kókusztej, és frissan csavart citrom leve
- pár csepp vanilía aroma
- fél csomag vanília puding

Elkészítés:
A kókusztejet kimérjük, és frissen csavart citrom levet rakunk hozzá. Pár csepp vanília aromát csepegtetünk bele.
A vanília pudingporral sűrű krémet főzünk, és visszahűtjük.


Majd a xilitet, és a teavajat kihabosítjuk.


A kihűlt vanília pudingot apránként összekeverjük a vajas krémmel, és felhasználásig hűtőbe rakjuk.


A tojásokat szétválasztjuk, a sárgájához hozzárakjuk a xilitet, a vanília aromát, és a frissen facsart citrom levét. A tojás fehérjét kemény habbá verjük. A sárgáját is fehéredésig verjük.


A sárgájához hozzárakjuk a teljes kiőrlésű lisztet, és a sütőport. Alaposan összekeverjük.


A keményre vert tojásfehérjét beleforgatjuk a sárgájához, majd muffin formákba rakjuk. Előmelegített sütőben 180 fokon megsütöm kb. olyan 20 perc, de ellenőrizzük tűpróbával.


A muffionokat kihűtjük, és a citromos krémet habzsákba töltjük, és a kihűlt muffinokra nyomjuk. Citrommal díszítjük.





2016. június 3., péntek

Diós muffin (teljes kiőrlésű)



Nagyon finom, és puha! Hozzávalók:
- 3 db tojás
- 2 evőkanál xilit (aki édesebben szereti lehet több is, de szerintem így is finom)
- 4 evőkanál kanál darált dió
- 4 evőkanál kanál teljes kiőrlésű liszt
- párcsepp vanília aroma
- párcsepp citromlé
- sütőpor 1 fél kiskanál sütőpor
pár darab egész dió a díszítéshez.


 Elkészítés:

A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
A tojásokat szétválasztjuk. A sárgáját a xilittel fehéredésig verjük.
 Majd hozzáadjuk a darált diót, a teljes kiőrlésű lisztet a vanília aromát, a citrom levét, és a sütőport. Alaposan összekeverjük.



A tojás fehérjét keményre verjük, és apránként hozzákeverjük a sárgájás masszához.



Majd a tésztát a muffin formába rakjuk, és az egész diót a tetejére rakjuk. Az előmelegített sütőben kb. olyan 20-25 percig sütjük, de ellenőrizzük tűpróbával.




2016. május 26., csütörtök

Meggyes- Mákos süti


Hozzávalók:
- 20 dkg darált mák
- 100 ml kókusztej, vagy víz+tejszín
- fagyasztott meggy
- 4 db tojás
- 10 dkg xilit
- vanília aroma
- 1 kiskanál sütőpor

Elkészítés:
Egy 24*17-es tepsit használtam.
A sütőt előmelegítem 180 fokra.
A mákot egy tálba tesszük, és leöntjük a kókusz tejel, hagyjuk kicsit, hogy felszívja a mák. Majd hozzáadjuk a xilitet, a vanília aromát, a sütőport, és a tojásokat szétválasztom, és a sárgáját is a mákhoz teszem. Majd összekavarom, ha megvan felverem a fehérjét.


Majd a felvert tojáshabot a mákos részhez kavarom óvatosan , ne törjön össze a hab. Majd a tepsit kikenem kókuszzsírral, és zabpehely lisztel megszórom.


Majd a masszát a tepsibe öntöm, és meggyet szórok bele, és előmelegített sütőben, kb. 25-30 percig sütőm.



2016. május 25., szerda

Cukkinis Tócsni


Hozzávalók:
- 2 db cukkini,
- zellergumó,
-  2 db tojás,
- 6-7 evőkanál teljes kiőrlésű liszt,
- só,
tetejére: tejföl, fokhagyma, ételízesítő. Én még mellé basmati rizst főztem ki.


Elkészítés:
A cukkiniket meghámozzuk, és lereszeljük, majd a zellert is megpucoljuk, és azt is lereszeljük, de nem az egész zellergumót raktam hozzá, csak egy kisebb darabot. Majd megszórom sóval, és hagyom egy kis ideig állni (amíg levet ereszt). Ezt a levet kinyomkodjuk. Majd hozzátesszük a tojásokat, és a lisztet, és alaposan összekeverjük. Majd olajon kisütjük.




A tejfölbe belekeverjük a zúzott fokhagymát, és egy kis ételízesítőt.


(Nem muszáj cukkiniből készíteni a tócsnit, én szoktam céklából, zellerből, és répából. Vagy bármiből ami szimpatikus.)



2016. május 22., vasárnap

Mandulás keksz


Hozzávalók:
- 20 dkg őrölt mandula
- 8 dkg kókuszzsír
- 7 dkg xilit
- 1 tojás
- 1 kiskanál sütőpor
- mandula és vanília aroma

Elkészítés:
Mindent előkészítünk, és a kókuszzsírt felolvasztom mikróban, majd mindent összekeverek. A kókuszzsírt apránként adom hozzá amennyit felvesz. Könnyen keverhető puha masszát kapunk.

Frissen tartó fóliára rakjuk, és feltekerjük, majd hűtőbe rakjuk pár órára.



Majd mikor már már a hűtőben megkeményedett, éles késsel felvágom.


Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem, és előmelegített sütőben 180 fokon kiszárítom (kb. olyan 10-12 perc)



2016. május 19., csütörtök

Egyszerű diós kocka


Hozzávalók:
Én egy 24*17-es tepsit használtam.
- 6 db tojás
- 12 dkg darált dió
- 2 kisebb alma
- 10 dkg xilit
- 1 kiskanál szódabikarbóna
- kis vanília aroma
- kis citrom reszelt héja, vagy citrom leve (ez el is hagyható)

Elkészítés:
Tojásokat szétválasztom, úgy hogy 2 tojás fehérjét félre teszünk a süti tetejére. Kimérem a diót, és a xilitet. Az almát megpucolom, és lereszelem, én gépbe aprítottam. Előmelegítem a sütőt 180 fokra.




A sárgájához hozzáteszem a xilitet, a vanília aromát a citrom levét. Majd robot géppel a tojás fehérjét kemény habbá verem. Felverem a xilites sárgáját is, ha kész belekeverem az almát, a diót, és a szódabikarbónát. Majd a felvert tojásfehérjét beleforgatom a diós masszába.




 A tepsit kikenem margarinnal, és zabpehely lisztel megszórom zabliszttel. A sütit a tepsibe rakom, és megsütöm kb. olyan 15-18 percig.



Közben a félretett két tojásfehérjét felverem  xilittel.
A félig megsült süti tetejére rakom és még tovább sütöm, még a tojáshab rá nem sül.