2016. március 23., szerda
Vörös bársony torta (zabpehelylisztből)
Hozzávalók: (24-cm-es tortaformában sütöttem)
Piskóta:
- 8 db tojás,
- 8 evőkanál xilit,
- 8 evőkanál zabpehelyliszt (vagy teljes kiőrlésű liszt)
- pici sütőpor
- vanília aroma
- piros ételfesték
Krém:
- 500 g mascarpone
- 350 ml kókusztej
- 1 csomag tejszín ízű pudingpor
- 200 ml habtejszín
- vanília aroma
- mandula aroma
- xilit
Díszítés:
2 tábla fehér csoki (én torrast használtam) ételfesték
Elkészítés:
A tortaformát kibélelem zsírpapírral. A két tábla fehér csokit megolvasztom vízgőz felett, és a formába öntöm majd ételfestékkel pöttyöket raktam bele, és fogpiszkálóval mintákat húzok bele. És hűtőbe teszem, szépen megköt. Mikor megkötött, éles késsel felvágjuk. Én a kést meleg vízbe dugtam, hogy felmelegedjen. Könnyebb volt felvágni, nem tört a csoki!
A piskótához a tojásokat szétválasztom a fehérjét kemény habbá verem. A sárgáját a xilittel habosra keverem, hozzárakom a vanília aromát a lisztet, a kicsi sütőpor, és keverek bele ételfestéket. Majd óvatosan hozzá forgatom a kemény habbá vert fehérjét. Majd előmelegített 180 fokos sütőben tűpróbáig sütöm. Ha kész megvárom, míg kihűl a formában ( akkor nem megy össze a piskóta), Ha kihűlt akkor 3 fele vágom.
A krémhez a pudingot megfőzöm xilittel meg a vanília aromával, a kókusztejben.
Mikor kihűlt hozzákavarom a mascarponét, megkóstolom, és még annyi xilitet rakok hozzá hogy pont jó legyen. Kemény habbá verem a tejszínhabot azt is a krémbe forgatom.
Ha kész a krém is, akkor összeállítjuk a tortát. Piskótát rakunk alulra krémmel megkenjük, és így rétegezzük.
A krémből habzsákba rakunk és a torta tetejére nyomunk annyi karikát ahány szeletre vágtuk a fehér csoki karikát. Majd a szeleteket ráhelyezzük, és a közepére is nyomunk habzsákból díszt.
2016. március 20., vasárnap
Teljes kiőrlésű fonott kalács
Hozzávalók:
- 18 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 7 dkg fehér liszt
- 150 ml kókusztej
- 1 evőkanál sikér
- 3 dkg olvasztott vaj
- 2,5 evőkanál xilit
- fél csomag porélesztő ( 7 g egy csomag)
- 1 db tojás sárgája a tésztába, és a fehérje a kenéshez
- 1 csipet só
- vanília aroma
- pici citrom reszelt héja, vagy leve
- kakaó
Elkészítés:
A kakaón kívül mindent a keverő tálba rakunk. Majd kidagasztjuk, ha kész kivesszük a gépből. Ketté osztjuk és az egyik felébe kakaót gyúrunk. A két tésztát belerakjuk a kelesztő tálba. Ha duplájára kelt, olajos kézzel kivesszük, és rudakat sodrunk. És befonjuk. Én négyes fonással fontam.
Majd tepsibe tartós sütőfóliára rakjuk, és lekenjük tojással. Majd 20-25 percet pihentetjük.
Előmelegített sütőben, 180 fokon megsütjük. Ha kihűlt, szeleteljük!
2016. március 19., szombat
Csokoládédísz tortákra
Kell hozzá:
- csokoládé ( én wawelt használtam)
- kis olaj
- sablon
- zsírpapír.
A csokit kis olajon vízgőz felet megolvasztjuk, kis zsákba rakjuk, kis lyukat vágunk az alján.
Az előre elkészített sablonra, zsírpapírt rakunk. Olvasztott csokival kirajzoljuk, és hűtőbe rakjuk. Majd tortát díszíthetjük vele. felhasználás pl: itt
Csoki pillangó készítése:
A wawel étcsokoládét kis kockára törjük, és a torras fehér csokit is. Majd poharakba rakjuk, pici olajat öntök rá.
Majd mikroba megolvasztjuk.
A kis zacskókba töltöm, és az előre megrajzolt zsírpapira a csokiból kirajzolom a mintát.
2016. március 11., péntek
Meggyes piskóta (zabpehelylisztből)
Hozzávalók:
Én egy 24*17-es tepsit használtam.
- 4 db tojás
- 4 evőkanál xilit
- 5 evőkanál zabpehelyliszt itt
- pici sütőpor, pici vanília aroma, pici citrom leve.
Elkészítés:
A tojásokat szétválasztjuk, és a sárgájához hozzáadjuk a xilitet.
Majd a fehérjét habnak felverjük, és a sárgáját is kikeverjük a xilittel.
Majd a sárgájához hozzáadjuk a zabpehelylisztet a pici sütőport, és a vanília aromát, és a pici citrom levét. És összekeverjük.
Majd kemény habbá vert fehérjét óvatosan a sárgájás masszába forgatjuk. És egy tepsibe zsírpapírt rakunk. A tésztát a tepsibe rakjuk, majd megszórjuk meggyel.
Előmelegített sütőben 180 fokon megsütjük.
2016. március 10., csütörtök
Chia mag zselé 1.
Egy pohárhoz: Én 100 ml kókusztejet raktam a turmixba, 2 teáskanál xilitet, bármilyen gyümölcs én málnát használtam, meg 1,5 evőkanál chai mag, és összeturmixolom. Kirakom pohárba, és hűtőben tartom pár óra és fogyasztható, nagyon fincsi. Azért kell várni vele, hogy a magocskák megszívják magukat, és akkor olyan zselé szerű lesz!
2016. március 6., vasárnap
Teljes kiőrlésű sajtos pogácsa
- 8 dkg reszelt sajt
- 14 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 6 dkg fehér liszt
- 12 dkg margarin (olvasztott)
- 1 dl tejföl
- 1 db tojás
- 1,5 kiskanál só
- 1 kiskanál xilit
- 1 kiskanál xilit
- porélesztő (fél csomag)
Tetejére 1 tojás kenéshez, és sajt.
(Én egy kis borsot is raktam tésztájába, szeretem az enyhén csípős ízt)
(Én egy kis borsot is raktam tésztájába, szeretem az enyhén csípős ízt)
Elkészítés:
Majd a margarint kimérem, és mikroba kicsit megolvasztóm. Majd a keverő edénybe rakom a tejföllel, a tojást, és az élesztőport is beleszórom.
Majd a lisztet is a keverő tálba öntöm. Elég lágy tésztát fogunk kapni, ezt kivesszük dagasztó tálba, és hagyom duplájára kelni.
Mikor megkelt, jó lisztes deszkára kiteszem, kinyújtom, és megkenem tojással, majd sajttal is megszórom. Felvágom éles késsel.
Cékla saláta
Hozzávalók:
- 1 nagy cékla
- 3 evőkanál tejföl
- ételízesítő ízlés szerint
- pici bors
- ízlés szerint mustár és majonéz (de ez el is hagyható)
Elkészítés:
A céklát héjába megfőzzük. Mikor kész megpucoljuk, meghűtjük. Mikor kihűlt felvágjuk tetszés szerint.
Egy tálba rakom a tejfölt, meg a többi hozzávalót, alaposan összekeverjük, megkóstoljuk.
Ha kész a tejfölös masszába forgatjuk a céklát.
Én sült zellerrel és sült oldalassal ettem
2016. március 5., szombat
Amerikai palacsinta
Hozzávalók:
- 2 db tojás
- 8 dkg zabpehelyliszt Itt
- pici sütőpor
- 100 ml kókusztej
- pici só
- egy csapott evőkanál xilit
- pici vanília aroma
Tetejére: habtejszín, zselatin, xilites barack lekvár.
Elkészítés:
Ketté választjuk a tojást. A tojássárgáját a nagyobb tálba rakjuk a fehérjét a kisebbe.
A sárgájához hozzá rakjuk a kókusztejet, a zabpehelylisztet, a pici sütőport,a pici sót, és a xilitet ezt jó alaposan egybekeverjük.
Majd a fehérjét felverjük habnak, és a másik masszába forgatjuk. Majd megsütjük szép barnára.
Zabpehely liszt
Megveszem az (olcsóbb) apró szemű zabpelyhet, és darálón ledarálom nagyon finom szemcsés állagot kapunk.
Madártej
- 500 ml kókusztej
- 1 evőkanál xilit
- pici vanília aroma
- 4 db tojássárgája
- 2 evőkanál xilit
habhoz:
- 4 db tojásfehérje
- 1 evőkanál xilit
Elkészítés:
A kókusztejet felrakom egy edénybe az egy evőkanál xilitel, és a vanília aromával főni.
Addig a tojásokat szétválasztom, a sárgájához hozzákeverek két evőkanál xilitet, és félre rakom.
A fehérjét habbá verem az egy evőkanál xilitel.
Mikor már meleg a kókusztej, a habból galuskákat szaggatok a kókusztejbe, és "megfőzöm" és kiszedem egy tálcára ha kész.
Ha a habbal megvagyunk, kis lángon folyamatos keverés közben belecsorgatjuk a tojássárgájás masszát, és addig főzök, míg be nem sűrűsödik.
Ha kész kis edényekbe szedjük, és a tetejére tesszük a habgaluskákat.
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)