2016. március 5., szombat

Amerikai palacsinta


Hozzávalók:
- 2 db tojás
- 8 dkg zabpehelyliszt Itt
- pici sütőpor
- 100 ml kókusztej
- pici só
- egy csapott evőkanál xilit
- pici vanília aroma
Tetejére: habtejszín, zselatin, xilites barack lekvár.

Elkészítés:
Ketté választjuk a tojást. A tojássárgáját a nagyobb tálba rakjuk a fehérjét a kisebbe.
A sárgájához hozzá rakjuk a kókusztejet, a zabpehelylisztet, a pici sütőport,a pici sót, és a xilitet ezt jó alaposan egybekeverjük.
Majd a fehérjét felverjük habnak, és a másik masszába forgatjuk. Majd megsütjük szép barnára.

A krémhez a tejszínhabot felverem kemény habbá.
Majd a tejszínhabba keverek ízlés szerint cukormentes barack lekvárt. Ha nem elég masszív a hab akkor lapzselatint rakhatunk még a krémhez. Habzsákba töltjük és a palacsintára rakjuk.

Zabpehely liszt

 Megveszem az (olcsóbb) apró szemű zabpelyhet, és darálón ledarálom nagyon finom szemcsés állagot kapunk.
Én ezt használok zabpehely liszt helyett!

Madártej


Hozzávalók: 
- 500 ml kókusztej
- 1 evőkanál xilit
- pici vanília aroma
- 4 db tojássárgája
- 2 evőkanál xilit
  habhoz: 
- 4 db tojásfehérje
- 1 evőkanál xilit

Elkészítés:
A kókusztejet felrakom egy edénybe az egy evőkanál xilitel, és a vanília aromával főni.
Addig a tojásokat szétválasztom, a sárgájához hozzákeverek két evőkanál xilitet, és félre rakom.
A fehérjét habbá verem az egy evőkanál xilitel.
Mikor már meleg a kókusztej, a habból galuskákat szaggatok a kókusztejbe, és "megfőzöm" és kiszedem egy tálcára ha kész.
Ha a habbal megvagyunk, kis lángon folyamatos keverés közben belecsorgatjuk a tojássárgájás masszát, és addig főzök, míg be nem sűrűsödik.
Ha kész kis edényekbe szedjük, és a tetejére tesszük a habgaluskákat.



2016. március 4., péntek

Teljes kiőrlésű almás pite


Hozzávalók:
Én egy 24*17-es tepsit használtam.
- 20 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 6 dkg xilit (2 evőkanál)
- csipet só
- 1 db tojás
- sütőpor
- 1 evőkanál tejföl
- 12 dkg margarin
Töltelékhez: reszelt alma, vanília aroma, pici fahéj, ízlés szerint xilit, citrom leve.

Elkészítés:
A margarint a lisztben elmorzsolom, majd a többi hozzávalóval tésztát gyúrok. Két cipóba osztom, az egyiket nagyobbra hagyom egy kicsivel ez lesz a süti alja.
Sütőt 180 fokra előmelegítem.
Elkészítem az almatölteléket almát lereszelem ( a reszelt alma levét kicsit kinyomkodjuk) majd teszek hozzá, xilitet, vanília aromát, pici fahéjat, citrom levét.
Kis tepsinek az alját kimargarinozom-kilisztezem.
Az egyik cipót lisztezett deszkán tepsi nagyságúra kinyújtom, majd a tepsibe egyengetem. Majd ráteszem alma tölteléket.
A cipó másik felét is kinyújtom, és  az almás töltelékre rakom, tojással megkenem a tetejét, és villával megszurkálom, majd sütőbe teszem, és szép barnára sütöm!



Csokis-gránátalmás pohárkrém


Hozzávalók:
2 dl kókusztej (vagy tej)
2 evőkanál teljes kiőrlésű liszt (vagy zabpehely liszt)
1,5 evőkanál kakaó
1 evőkanál xilit (ízlés szerint)
1 kiskanál vanília aroma
1 gránátalma
 100 ml-es tejszín+ xilit
Elkészítés:
A csokis krém: A kókusztejbe belerakom a teljes kiőrlésű lisztet (vagy a zabpehelylisztet) belerakom a kakaót, a xilitet, meg a vanília aromát. Ezt kézi habverővel jól összekeverem, majd lassú tűzön puding állagúra főzőm. (közben megkóstolom elég édes-e, ha kel még rakhatunk bele xilitet) És vissza hűtöm.
A gránátalmát addig megpucolom, kiveszem a magokat.
Aztán a tejszín xilittel felverem.

Utána rétegelem a krémeket és a gránát almát tetszés szerint.

2016. március 2., szerda

Körte torta (sütés nélkül)

Hozzávalók: egy műanyag edény, aminek van teteje, is. Frissen tartó fóliával bélelem.
Krém:
 - 2 db körte,
- 250 g mascarpone, 
- 200 g habtejszín, 
- citrom leve, 
- vanília aroma, 
- 4 ek xilit (de ez ízlés dolga, nekem így is elég édes volt, mert a körte levét is lehet benne érezni) 
- 1 csomag zselatin
Kekszalaphoz: 
- én 12 db gullón fibra kekszet törtem össze (de aki szeretne rakhat többet is), kicsi diót, margarint olvasztottam.
Elkészítés:
A két körtét meghámozom, felkockázom. mascarponét, xilitet, citrom leve, vanília aromát, és a habnak felvert tejszínt belekeverem. (díszítésre tettem félre habzsákba egy kicsit) 4 lap zselatinnak megfelelő zselatint kis vízbe melegítek, és ezt is a körtés krémbe keverem. hűtőbe rakom, míg megköt.
A kekszes alaphoz 12 gullón kekszet összedarálok, vagy török. nekem volt darált dióm azt is szórtam bele, margarint olvasztottam, hogy kézzel jó formázható golyót kapjak. A műanyag edényemnek a tetejét is bevontam frissen tartó fóliával, arra kinyomkodtam ezt a kekszes alapot, és mint egy palacsintát rá simítottam a megkötött krémre. ismét visszatettem a hűtőbe. mikor megkötött kifordítottam egy tálra, díszítettem tejszínnel, körte darabbal!

Teljes kiőrlésű pizza




Hozzávalók: ( 2 db pizza jön ki belőle)
- 21 dkg teljes kiőrlésű búza liszt
- 9 dkg fehér liszt
- 1 evőkanál sikér (bio boltban kapható, de el is hagyható)
- 1 kiskanál só
- 1 csipet kakukkfű, és bazsalikom
- 1 kiskanál oregánó
- fél csomag porélesztő (7g)
- 2 dl víz
tetejére: - 28-30%-os sűrített paradicsom, kis delikát, és oregánó.
bármi amit szeretnénk (én lángolt kolbászt, és lila hagymát raktam rá sok sajttal!!!)
Elkészítés:
Kimérem a lisztet, sót, kakukkfüvet, bazsalikomot, oregánót, és a sikért.
a dagasztógépbe rakjuk a vizet, és a porélesztőt, majd erre ráborítjuk a lisztes keveréket, és kidagasztjuk. (ha nincs gépünk kézzel is kilehet keverni!) 
Ha kész átrakjuk kelesztő tálba, és duplájára kelesztjük. (ha valaki szeretné gépbe is kelesztheti).

Ha meg kelt, kirakom lisztes deszkára, ketté osztom

(mert 2 db pizza jön ki belőle) És élősszőr az egyiket kinyújtom vékonyra a 40 cm tepsibe, tartós sütőfóliára rakom, 

és rárakok mindent amit szeretnék. 

Előmelegített sütőben 200 fokon megsütöm.




Teljes kiőrlésű lekváros piskótatekercs

Hozzávalók:
- 4 db tojás
- 4 evőkanál xilit
- 4 evőkanál teljes kiőrlésű liszt
- pici sütőpor
töltelék: én xilites barack lekvárt használtam.
 Elkészítés:
Tojásokat szétválasztom, fehérjét felverem kemény habbá! Sárgájához hozzá rakom a xilitett, jól összekeverem. Belerakom a teljes kiőrlésű lisztet, és a pici sütőport, azt is jól összekeverem. Aztán a kemény habot óvatosan beleforgatom! Megsütöm 180 fokon előmelegített sütőben (én tartós sütőpapíron) tűpróbáig, ha kész kiveszem. Melegen feltekerem, egy konyharuha segítségével, és utána ki tekerem. Megkenem lekvárral, és újra feltekerem! Felvágom egyenlő részekre!

2016. március 1., kedd

Mézeskalács (hamis)

Hozzávalók:
-4 bögre teljes kiőrlésű liszt
-1,5 kiskanál szódabikarbóna
-0,5 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék
-10 dkg xilit (én kicsit kevesebbet tettem)
- 15 dkg margarin
- 1 egész tojás, és 1 sárgája

- (méz helyett) 1 bögre kókusz tejet mértem ki és annyit adtam hozzá, hogy jó lágy tésztát kapjak! Ezt a tésztát félórát hűtőben pihentettem, kinyújtottam formákat szaggattam, a formák tetejét tojással fehérjével (ami kimarat a tésztából)  megkentem, és 180 fokon 10 !! percig sütöttem! 
Nagyon puha omlós lesz. Még napok után is!
Íróka: volt a legnehezebb 1 tojás fehérjét enyhén kihabosítottam Xilitet porxilité őröltem, daráló gépben, és a tojás fehérjéhez adtam, és egy kicsi keményítőt tettem bele, mert nekem máshogy nem kötött meg! 

Sajtos kifli (stangli)

Gyerek korom nagy kedvence! Nekem négy db jön ki ekkora adagból!
Hozzávalók:
- 18 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 7 dkg fehér liszt
- 1 evőkanál sikér
- 1-2 kiskanál só
- fél evőkanál xilit
- 200 ml kókusztej
- fél csomag porélesztő (7g egy csomag)
- 1,3 dkg margarin ( vagy kókusz zsír) Olvasztani szoktam mikróba, úgy rakom hozzá!
tetejére: reszelt sajt!

Elkészítés:
 Minden hozzávalót a dagasztógépbe teszek, elindítom a programot! (ha nincs dagasztógépünk kézzel is lehet dagasztani!) Mikor kidagasztotta, kelesztem, míg kb. a duplájára kell. 
Lisztes deszkára kiteszem, 4 részre osztom, és kiflit formálok belőle.




Tepsibe rakom, vízzel megspriccelem, sajttal megszórom.
Várok egy 15-20 percet, és előmelegített sütőben 180 fokon megsütöm.